Een veel gehoorde kreet was vroeger; "Jongen, als je niks kunt, kun je altijd nog gaan werken bij het Rijk".
Dat deze kreet niet zomaar een kreet was en voor een zeer groot deel op feiten gebaseerd is, kunnen we de laatste tijd maar weer al te vaak lezen in de media.
Het UWV maakt een blunder van 87 miljoen door een te ingewikkeld, te prestigeus en geldverslindend ict-project in de soep te laten lopen. En wie neemt daarvoor de verantwoordelijkheid en stapt op? Juist, niemand. Er wordt niet eens actie ondernomen vanuit de rest van de politiek om de verantwoordelijken er uit te knikkeren, zoals het ook in het dagelijks leven gaat.
Mevrouw Herfkens vertrekt naar Amerika en peinst er niet over om 'in een tweekamerappartement te gaan zitten dat uitkijkt op een blinde muur'.
Dus, maar de hand opgehouden bij de Nederlandse staat en een forse huursubsie opgestreken van maar liefst 280.000 dollar. Naast haar riante salaris wel te verstaan.
Helaas is dit in strijd met de richtlijnen van de VN. Mevrouw Herkens gaat nu voor een symbolisch bedrag van 1 dollar een jaar lang werken voor de VN. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren of dat mevrouw nog ergens een ander potje kan opentrekken laten we even buiten beschouwing.
Haar jaarsalaris bestaat bij de VN uit 120.000 dollar, ze heeft dus een voordeel van 160.000 dollar opgestreken die niet terug hoeft.
Wat denkt u dat er gebeurt als u of ik een vergoeding gekregen hebben waar we geen recht op hebben? Juist, er wordt keihard een vordering opgelegd over het teveel betaalde bedrag. Politici komen met dit soort zaken gewoon weg. Hoezo klasse justitie?
De belastingdienst maakt het nog steeds niet gemakkelijker, de blunders en fouten stapelen zich op, mensen krijgen een hartverzakking als de blauwe envelop wordt geopend en ze een foute aanslag te zien krijgen. Het bedrijfsleven kan de opgaven opnieuw doen, niet één keer, nee dat doen we gewoon regelmatig. En wie draait er op voor de kosten?
Onder Jenny Thunnissen, voormalig directeur-generaal van de Belastingdienst, werden de ict-wijzigingen doorgevoerd en het resultaat kennen we.
Mevrouw Thunnissen kwam eerder dit jaar eveneens in opspraak door een mogelijke belangenverstrengeling omdat ze een nevenfunctie als lid van de raad van toezicht van een ziekenhuis in Delft beklede.
Het ziekenhuis zou de btw-regels enkele jaren geleden hebben omzeild. Een naheffing door de fiscus van 104 miljoen euro was het gevolg. Mevrouw Thunnissen ontkende elke betrokkenheid.
En wie neemt daarvoor de verantwoordelijkheid en stapt op? Juist, niemand. Er wordt niet eens actie ondernomen vanuit de rest van de politiek om de verantwoordelijken er uit te knikkeren, zoals het ook in het dagelijks leven gaat.
Nee, in dit geval is het zelfs zo dat mevrouw overgeplaatst wordt naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij treedt daar dit najaar in dienst als inspecteur-generaal.
Het kabinet ging vrijdag akkoord met haar benoeming!???
Het IVW gaat over het toezicht op (naleving van regels voor) het spoor, de scheepvaart en het wegvervoer, het scheelt dat het daar reeds een zooitje is, maar het zou me niets verwonderen als ook hier over een tijdje berichten naar buiten toe komen dat er iets meer is misgegaan.
Wanneer worden ambtenaren en politici afgerekend op hun fouten?
Wanneer kunnen wij als burgers weer vertrouwen op een politiek in Nederland die zich NIET bezighoudt met vriendjespolitiek en onder de mantel van de liefde vegen?
Ik ben bang dat met deze kliek het nooit zover zal komen. Men kent elkaar en tja, als de één afgerekend wordt op z'n fouten, dan zal dat ook met mij kunnen gebeuren, zo hoor je de heren denken.
Daarnaast is het helaas zo dat het Nederlandse volk nogal vergeetachtig is als het tot verkiezingen komt. Telkenmale komen partijen die de boel verneuken toch weer in het kabinet....